Co je výběrová káva

Výběrová káva (z angl. specialty coffee) se vyrábí z nejkvalitnějších kávových zrnek kávovníku arabského (coffea arabica). Na kvalitu zrn má vliv mnoho faktorů včetně geografických a klimatických podmínek. Chuť a acidita kávy jsou silně ovlivňovány obsahem živin v půdě a počasím. Důležitou roli hraje také způsob sběru zrn a jejich zpracování. U vysoce kvalitních káv se plody kávovníku sklízí ručně, takže se vybírají a sklízejí pouze ty uzrálé. Po sběru se káva zpracovává buď suchým, polopromytým nebo mokrým způsobem. Výběrová káva se častěji zpracovává mokrým nebo polopromytým způsobem, káva je tak kvalitnější.

Jak se káva hodnotí

U zpracované kávy se testuje její kvalita několika metodami. Nejznámějsí a nejběžnější metodou je samotná degustace kávy, při které se hodnotí její aroma, chuť, kyselost, tělo, dochuť a další vlastnosti. Podle těchto kvalit je káva ohodnocena konečným skórem na stupnici 0 – 100 bodů. Podle americké asociace Specialty Coffee Association of America (SCAA) se za výběrovou kávu označuje ta, která obdrží více jak 80 bodů. Při skóre 80 – 84 bodů se káva hodnotí jako velmi dobrá, s body 85 – 89 jako vyníkající a s body 90 – 100 jako mimořádně kvalitní. Pro srovnání, běžné kávy v obchodech mají skóre 79 – 50 bodů i nižší. Většina instatních káv se vyrábí z nekvalitních káv, které mají méně jak 40 bodů.

V čem je jiná

Důležitým znakem výběrové kávy je záruka jejího původu, který je daný a úplně dohledatelný. Uvádí se vždy země a oblast, odkud káva pochází, někdy i název plantáže. Také se dozvíte, kdy byla káva sklizena a jak byla zpracována. U běžných káv prodávaných v obchodech se většinou jejich původ nedozvíte. Existuje mnoho druhů výběrových káv, všechny jsou však vysoce kvalitní.

Chcete ochutnat výběrovou kávu s hodnocením dle SCAA 92 a výše? Tu nejlepší indonéskou kávu najdete na eshopu Qava.Coffee, kde Vám nabízíme arabiky nejvyšší kvality ze všech koutů indonéského souostroví.